Lymf- en Oedeemtherapie

Wanneer je een oedeem, ofwel vochtopeenhoping in het lichaam hebt, is dit vaak het gevolg van een slecht of niet functionerend lymfesysteem. Daardoor kan het lichaamsvocht niet goed doorstromen en is het lichaam niet meer in staat om voldoende vocht af te voeren (drainage). Oedemen komen vaak voor bij mensen met bloedvatproblemen, littekens of een ziekte als kanker of reuma. Maar ook een ongeval, operatie of chemotherapie kan tot een oedeem leiden. Meestal op plekken van het lichaam waar normaal gesproken geen vocht zit, zoals de benen, enkels, buik of longen. Oedemen kunnen pijn veroorzaken, maar ook concentratieproblemen, orgaanklachten of een vervelend tintelend gevoel. Als je lichaam zelf niet voldoende vocht meer afvoert, is oedeemfysiotherapie nodig als ondersteuning.  

Onze  erkende en gekwalificeerde oedeemfysiotherapeut kan veel oedemen behandelen. Met speciale technieken wordt jouw lymfesysteem gestimuleerd. Daarbij brengt de therapeut de ‘waterhuishouding’ weer in balans en wordt je lichaam versterkt. Een van de meest toegepaste vormen van therapie is de manuele lymfedrainage. Deze zorgt ervoor dat jouw lymfesysteem nieuwe lymfevaatjes aan kan maken. Ook word zo voorkomen dat afvalstoffen zich ophopen en nieuwe klachten veroorzaken of bestaande aandoeningen erger maken.

Manuele lymfedrainage is een vorm van massage, waarbij ritmisch een heel zachte spiraalvormige rek uitgeoefend wordt op de lymfeklieren en lymfebanen. Tegelijk wordt een aangepaste druk uitgeoefend op de aderen. Hiermee wordt geprobeerd het vocht te verplaatsen naar plekken in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is, zodat het overtollige vocht kan worden afgevoerd.