Gecombineerde Leefstijlinterventie / CooL

Momenteel heeft bijna de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht. Deze groep wordt steeds groter en ook de aan overwicht gerelateerde gezondheidsrisico's, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, apneu en/of artrose nemen toe. Een gecombineerde leefstijlinterventie richt zich op het verminderen van overgewicht en een gezondere leefstijl. Heb je al vaker geprobeerd om gewicht te verliezen, maar heb je moeite met het volhouden van gezonde gewoontes? Wil jij jouw overgewicht te lijf? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Op dit moment zijn er 4 erkende GLI's waarvan Academas COOL aanbiedt.  

Wat is CooL?

Coaching op Leefstijl (CooL) is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) gericht op het verminderen van overgewicht. Er wordt gestreeft naar een meetbare verbetering in de leefstijl, gezondheid en kwaliteit van leven. Gewoontes worden onder de loep genomen en daar waar nodig verbeterd. Je krijgt basiskennis om zelf bewuste en gezonde keuzes te maken bij alles wat je doet.

 

Voor wie? 

Je komt in aanmerking voor CooL wanneer je:

 • 18 jaar of ouder bent;
 • Overgewicht hebt met een BMI tussen de 25 en de 30 én (een verhoogd risico op) diabetes of hart- en vaatziekten of met 
  slaapapneu of artrose of met een vergrote buikomvang (vrouw < 88 cm en man < 102 cm);
 • Ernstig overgewicht met een BMI van 30 of meer;
 • Gemotiveerd bent om het tweejarig leefstijlprogramam te volbrengen.

Inhoud van het programma

Het programma bestaat uit een basisdeel en een onderhoudsdeel en duurt in totaal 2 jaar. Beide onderdelen bestaan uit 8 groepsbijeenkomsten met max 15 deelnemers van 1,5 uur. Het programma start met een intakegesprek waarna je in die 2 jaar nog eens 6 individuele gesprekken hebt waarin ruimte is om dieper in te gaan op jouw persoonlijke doel. Ter afsluiting van het hele traject vindt er nog een eindgesprek plaats.

Onderwerpen die zoal besproken worden:

 • Het grote effect van kleine aanpassingen en wat dat te maken heeft met gedragsverandering
 • Beweegrichtlijnen, advies over de hoeveelheid en intensiteit lichaamsbeweging die nodig is voor een goed gezondheid
 • Lekker eten en structuur / variatie, voedingswaarden, portiegrootte, samenstelling macro’s, mindful eten
 • Invloed van slapen, ontspanning en stress op afvallen
 • Gezond leven is plannen
 • Hoe om te gaan met verleidingen / valkuilen
 • Hoe vol te houden / hoe blijf je in beweging op de lange termijn

Vergoeding vanuit de basisverzekering

CooL wordt volledig vergoed uit de basisverzekering en gaat niet van het eigen risico af. 

Werkwijze aanmelding

Om deel te kunnen nemen aan het CooL programma is een verwijzing van je huisarts of medisch internist nodig. Deze stuurt de verwijzing digitaal door via Portavita naar de Leefstijlcoach CooL Leusden Academas. De leefstijlcoach neemt vervolgens telefonisch contact op voor het maken van een afspraak voor het intake-gesprek.

Startdata CooL

Is Cool iets voor jou? Reserveer dan alvast een plek en schrijf je in. Bij voldoende aanmeldingen (minimaal 8) start op 31 mei 2024 een groep op de vrijdagavond van 19.30 - 21.00 uur. Bij interesse kan worden uitgeweken naar de zaterdagochtend van 11.00 - 12.30 uur.

 

 • Inschrijven